Annonce
Natur

Vildt fund vækker opsigt: 'Det er lidt som juleaften'

Henrik Granat er ved at bestemme stentypen på det nye fund i Nordvest. Foto: Rebecca Veinø Johansen
På en byggeplads i Nordvest er der gjort et utrolig stort fund. Nok det største af sin slags i kvarteret.

Der er dukket en ordentlig kleppert af en sten op på en byggeplads ved krydset Tomsgårdsvej og Frederiksborgvej. Stenen måler tre meter på længste led og vejer omkring 10 ton. På landsplan er det ikke usædvanligt, men dens størrelse vækker alligevel opsigt.

Henrik Granat er geolog hos GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland), og så er han bestyrer af hjemmesiden kæmpesten.dk. Han har været forbi stenen for at set lidt nærmere på den.

Når jeg har hørt om en sten af den her kaliber, så må jeg simpelthen bare se den - om den ligger i Nordvest eller i Nordjylland. Det er lidt ligesom at have en sten i skoen - den kommer ikke ud af systemet, før den er identificeret, afslutter.

Henrik Granat

- Jeg er altid spændt, når jeg skal ud og kigge på en ny stor sten. Det er jo et fantastisk stykke natur, som er ført hertil for så utrolig mange år siden. Det er lidt som juleaften. Uden at kende hver en krog i Nordvest kunne stenen her godt være den største i kvarteret, siger Henrik Granat.

Annonce
En tre meter stor sten på godt 10 ton er fundet i Nordvest. Geolog Henrik Granat er vældig begejstret. Foto: Rebecca Veinø Johansen

Det er ifølge Henrik Granat lige nu svært at bestemme stentypen entydigt på grund af den jord, der dækker overfladen og skrabe-mærker fra de store maskiner, men han antager, at det er en klods granit.

- Det er her i første omgang umuligt at sige, hvor stenen kommer fra. Sikkert er det dog, at naturstenene på stedet er skubbet til Nordvest-kvarteret af indlandsisen sammen med det ler, sand og grus, som stenene lå gemt i. Den stammer sandsynligvis fra Sverige, som er det nærmeste grundfjeldsområde, siger Geologen.

Henrik Granat på toppen af et 10 ton tungt stykke historie. Foto: Rebecca Veinø Johansen

Henrik Granat har fået et tip om den store stens opdukken af en kollega, hvis bror arbejder på pladsen. Og da han hørte om den, så måtte han forbi.

- Når jeg har hørt om en sten af den her kaliber, så må jeg simpelthen bare se den - om den ligger i Nordvest eller i Nordjylland. Det er lidt ligesom at have en sten i skoen - den kommer ikke ud af systemet, før den er identificeret, afslutter Henrik Granat.

Den vågne læser og gæst på Bispebjerg Kirkegård vil måske bemærke, at der på kirkegården ligger en endnu større sten. Denne er dog ikke fundet i Nordvest, men er blevet ført hertil  på en blokvogn fra Sverige.

Er fundet af den nye sten - Nordvests største eller har du kendskab til en endnu større sten i lokalområdet, så skriv til os på redaktionen: rebecca@nordvestliv.dk

Annonce
Kaos

Bilister i Nordvest må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Corona

Testcenter vender tilbage til Nordvest

Det sker

Den frække julegave: sex-legetøj, gløgg og gode tilbud

corona-belønning For abonnenter

Se, hvem der får 5.600 kroner i bonus: Kommunen belønner udvalgte medarbejdere for deres corona-indsats

Koldblodige drab

Nye bevægelser i den kriminelle underverden: Derfor er politiet ekstra bekymret over bandeskyderier

Forsvarsministeriet har overforbrug i milliardklassen

Skyderier

Bande-skyderier får nu konsekvenser: Det er fuldstændig uacceptabelt, siger politiet

Byudvikling

Navngivning af ny plads: Det skal den hedde

Fællesskab

Skak har vokseværk i Nordvest: - Du spiller ligesom Magnus Carlsen

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Byudvikling

Studielandsby på vej: Umuligt at købe jord medmindre man har en guldske i røven

2. advent

NordvestLIVs adventsgave: Vind den en smukkeste lampe fra Design By Us

Ungdommen

Podcasten skal motivere deres generation: Vi vil ikke glorificere kriminalitet

Annonce