Annonce
Debat

Vi skal vende den sociale ubalance, så en beboer i Nordvest's levetid ikke kan måles ud fra uddannelse, beskæftigelse eller indkomst

Mette Simonsen er lokal kandidat til Regionsrådet for Socialdemokratiet. Hun mener, at det faktum, at et menneskes helbred afhænger af, hvilken social position man fødes og lever i, er uretfærdigt. Foto: Privat

Til trods for at vi alle har fri adgang til vores sundhedssystem, eksisterer der fortsat en socialt betinget ulighed. Det faktum, at et menneskes helbred afhænger af, hvilken social position man fødes og lever i, er uretfærdigt.

Vi ved, at mennesker med lange uddannelser og høje indkomster går oftere til lægen, hvorimod de mennesker heriblandt personer i Nordvest med kortere eller ingen uddannelse og lave indkomster først benytter sundhedsvæsenet ved akut behov, ligesom flere med høje indkomster har sundhedsforsikringer blandt andet igennem deres arbejde. Disse forsikringer hjælper dem til hurtigere og mere målrettet behandling.

Et studie fra Finland Sverige og England (2001) viste, at chancen for overlevelse ved indlæggelse efter blodprop i hjertet var ringere ved lav uddannelse og indkomst. Disse studier viste også, at de dårligere socialt stillede fik mindre intensiv behandling. I Danmark har vi ikke undersøgelser, som be- eller afkræfter sådanne undersøgelser, men det fritager os ikke for, at vi stadig har et politisk ansvar for at sikre lige behandlingsmuligheder uanset social status.

Annonce

Et andet studie viser, at beboere i nedslidte og socialt belastede lokalsamfund er i større risiko for at udvikle skadelig sundhedsmæssig adfærd. Bor man samtidig i et område, som er præget af utryghed, er der risiko for, at man ikke opsøger hjælp. Derfor er det vigtigt, at vi indtænker lokalsamfundets andre problematikker, når vi skal skabe lighed inden for sundhed.

Jeg mener derfor, at vi lokale burde sætte fokus på, hvilke tiltag vi som lokalsamfund kan iværksætte, og som kan være med til at mindske disse uligheder. Vi skal vende den sociale ubalance, så en danskers levetid og beboer i Nordvest ikke skal kunne måles ud fra uddannelse, beskæftigelse eller indkomst.

Annonce
nærdemokrati

Stine cyklede byen tynd for at samle sine underskrifter: 'Det er alt for svært at få opstillet borgerlister til kommunalvalget'

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Parkering

Hemmelig parkeringskælder: 155 tomme parkeringspladser bag lås og slå

Byudvikling

Vil de nye parkeringsregler i Nordvest løse problemerne?

Samfund

Stjerneadvokat hyrede sig selv for skattekroner - men borgmester kan ikke svare på, om hun synes, det er okay

Kultur

Børge har været død i 83 år: Nu sender han stort millionbeløb til barndomsklub

Det sker

Du kan nå det endnu: Arrangement på Charlottenlund Travbane

Samfund

Hærværk: Hvorfor?

Butiksnyt

Betina åbner ny kaffebar i Nordvest: Vil gøre op med dyr kaffe

112

Hold skarpt øje med "mistænkelig" varevogn

Skattekroner

Stjerneadvokat afsløret i dobbeltrolle: 'Jeg kan ikke sige, at det er bevidst snyd. Men det er en mistanke, man kan få'

Samfund

Karin er frivillig på afdeling, hvor patienter er uhelbredeligt syge: Det er bevægende

Byudvikling

Hvornår kommer der et nyt S-skilt på Nørrebro Station?

Politik

Vikingehær, hamp og kærlighed: Se hvem du kan stemme på til valget

Annonce