Annonce
Indland

SF's kronprins og ungdommens vogter

Jacob Mark blev første gang valgt ind i Folketinget i 2015, da han var 23 år gammel. Lørdag den 16. oktober fylder politikeren, der er gruppeformand for SF, 30 år. (Arkivfoto). Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Jacob Mark var Folketingets yngste gruppeformand og har slået sin formand i antal personlige stemmer. Lørdag den 16. oktober fylder SF-politikeren 30 år.

Jacob Mark arbejder for ungdommen. For at give dem mere ro på og for at skrue ned for præstationspresset.

Det har han gjort for den lokale ungdom, da han i sine yngre dage sad i Køge Byråd. Og han har taget kampen i hele landet siden 2015, da han første gang blev valgt ind i Folketinget, hvor han i dag er børne- og undervisningsordfører for SF.

Lørdag den 16. oktober fylder politikeren 30 år.

Annonce

Jacob Mark er vokset op i Køge-området som søn af en fængselsbetjent og en skolelærer. Med en mor, der havde baggrund i en kommunistfamilie, og en far, der var udtalt borgerlig.

Mark selv fandt tidligt sit politiske hjemsted. Allerede som 14-årig meldte han sig ind i SF Ungdom.

En flippet pige i parallelklassen og indignationen over en blå regering, der sendte soldater til Afghanistan og sparede på velfærden, var incitamenterne til, at den unge knejt gjorde sit politiske ståsted officielt, har han senere fortalt.

- Der var en grundlæggende følelse i mig af, at der er for mange mennesker, der har det godt, som ikke kæmper for dem, der ikke har det godt. Den følelse voksede i mig, har han fortalt Information om sin vej ind i politik.

Da Jacob Mark var 17 år gammel, blev han valgt ind i Køge Byråd, hvor han senere sprængte listen og blev formand for hele børneområdet i kommunen.

Som byrådsmedlem oplevede Jakob Mark Socialistisk Folkepartis optur under Villy Søvndal. Men da Christiansborg kaldte i 2015, led SF en stor tilbagegang og gik fra 16 til 7 mandater i Folketinget.

Alligevel formåede Jacob Mark at sætte sig på et af dem, da han med sine blot 23 år strøg ind på Christiansborg.

Året efter blev han udnævnt som gruppeformand for SF. Tilmed som den yngste med titlen i Folketingets historie.

I 2019, da Folketinget igen stod til valg, var Jacob Mark så populær en mand, at han blev valgt ind med over 23.000 personlige stemmer.

Ved valget var hans og SF's hjertebarn de minimumsnormeringer for daginstitutioner, som blev indført af et flertal i Folketinget året efter. Og der var Jacob Mark en markant stemme.

Han blev den i SF, som flest satte sit kryds ved, overgik derved sin formand, Pia Olsen Dyhr, og blev nummer syv på Folketingets liste over flest personlige stemmer.

Siden har han fortsat arbejdet med børne- og ungdomslivet. Senest i folkeskoleforhandlinger, hvor Jacob Mark ønsker at fjerne betegnelsen ikke-uddannelsesparat.

/ritzau/

Annonce
Kaos

Bilister i Nordvest må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Indland

Lyntest er tilbage: 100.000 kan blive testet om dagen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Forsvarsministeriet har overforbrug i milliardklassen

Indland

Mere end 10.000 har anmeldt covid-19 som en arbejdsskade

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Annonce