Annonce
operationer

Læge bag invaliderende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg: - jeg er skideligeglad

Lægen, der har foretaget de omstridte ankeloperationer, er ikke enig i, at han skulle have gjort noget forkert. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix
Den læge, der har udført hovedparten af unødvendige ankeloperationer på 40 patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, er 'skideligeglad' med, at lægekolleger vurderer, at han ikke burde have opereret. Han mener selv, at han har hjulpet patienterne.

40 patienter har foreløbig fået erstatning for skader efter de omstridte ankeloperationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, som blev udført fra 2010 frem til 2018.

Fælles for sagerne er, at de eksperter, som har undersøgt sagerne for Patienterstatningen, ikke kan se nogen grund til, at patienterne overhovedet blev opereret.

- I de 40 sager, vi har anerkendt, er der et mønster, som viser, at der efter vores lægers vurdering ikke har været tilstrækkelig operationsindikation forud for operationen. Med andre ord, har man ikke haft tilstrækkelig grund til at udføre operationerne, siger Martin Ericksen, vicedirektør i Patienterstatningen til Radio4 og TV 2.

Annonce

Bekymrede lægekolleger

Allerede i december 2018 frygtede en række kirurger fra et andet sygehus i Region Hovedstaden, at der manglede sundhedsfagligt grundlag for de mange specielle ankeloperationer, som særligt to kirurger udførte på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Igennem otte år fik 502 patienter udført indgrebet, hvor et stykke fiberwire blev indopereret på indersiden af anklen.

"Det kan ende med politianmeldelse”, skrev overlæge Lars Ebskov således fra Hvidovre Hospital til en række kirurgiske kolleger i Region Hovedstaden. Det skete i en mail 10. december 2018, som Radio4 og TV 2 har søgt aktindsigt i. Overlægen fra Hvidovre Hospital opfordrede i brevet Bispebjerg til et øjeblikkeligt stop for ankeloperationerne, indtil de var undersøgt nærmere.

Det var dog allerede sket. En ny ledelse på afdelingen havde nemlig i månederne forinden beordret et stop for operationerne på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, med det resultat, at patienter derfra, som oplevede problemer efter den omstridte operation, nu opsøgte andre hospitaler for at få hjælp.

Jeg kunne mærke og høre på patienterne, at de har fået det bedre af det. At der så er nogen, der har problemer, det er jeg ked af. Selvfølgelig. Det giver sig selv

Kenth Esbensen, tidligere ortopædkirurgisk overlæge Frederiksberg og Bisbejerg Hospital

Tidligere overlæge Kenth Esbensen, der har udført hovedparten af operationerne, afviser i dag udsagnene fra både lægekolleger og Patienterstatningen.

- Altså, i bund og grund, så er min holdning, at jeg er skideligeglad om Lars Ebskov og andre ikke synes, at de patienter her skulle have været opereret. Jeg kunne mærke og høre på patienterne, at de har fået det bedre af det. At der så er nogen, der har problemer, det er jeg ked af. Selvfølgelig. Det giver sig selv, siger han.

Annonce

Læge: De andre mangler kompetencer

Kenth Espensens autorisation til at virke som læge er i dag suspenderet af Styrelsen for Patientsikkerhed og han er ikke længere ansat i Region Hovedstaden. Men han forklarer til Radio4 og TV 2, at når hans tidligere kolleger ikke kan identificere de samme ankelskader, som han opererede patienterne for, så skyldes det alene, at andre kirurger og radiologer mangler de rette kompetencer.

Martin Ericksen, vicedirektør i Patienterstatningen, afviser dog at sagen kan isoleres til en faglig uenighed eller manglende kompetencer blandt andre eksperter.

- Det er ikke bare Patienterstatningens læger, som vi har haft til at vurdere sagerne. Vi har også hentet eksperthjælp fra flere forskellige sygehuse, og opfattelsen er ens. I de her sager har der manglet indikation for operationen, og det vil sige, at operationerne skulle ikke være udført, siger Martin Ericksen.

Hør hele udsendelsen om de ortopædkirurgiske fejloperationer her:

Annonce
efterlysning

Efterlyst kvinde fundet - politiet afblæser efterlysning

Nordvest For abonnenter

København NV: Vibevej 28 solgt for 2.215.000 kroner

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksnyt

Autentisk kogekunst rammer Borups Allé: Nu skal dine smagsløg på en rejse

Coronasmitte

Stejl smittekurve rammer daginstitutioner: - Der bliver trukket hårde veksler på vores raske personale

Portræt

Pelle blev afhængig af heroin som 25-årig og bor nu i en lillebitte lejlighed i Nordvest: Drømmer om at køre sydpå

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Byggeri

Stort byggeprojekt nedlægger 62 parkeringspladser: - Det bliver et trafikalt kaos

Efterlysning

Tamara på 3 år har mistet sin sjæleven: Har du set King?

Nordvest For abonnenter

København NV: Nattergalevej 74 solgt for 646.000 kroner

23-årige Lotte skal forsvare, at hun bliver boende i provinsen: - Folk har nærmest ondt af mig, fordi jeg ikke bor i byen

Annonce