Annonce
Konkurrence kun for kvinder

København har flere statuer af dyr end af kvinder - det skal der laves om på, og mændene skal blande sig udenom

Statuen af Hans Christian Ørsted i Ørstedsparken er en af mange statuer af mænd i København. Men kvinderne skal blive bedre repræsenteret, mener Enhedslisten, der vil lave skulpturkonkonkurrence kun for kvinder. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
En skulpturkonkurrence skal være med til at hylde stedet, hvor kvindernes internationale kampdag blev grundlagt. Men kun kvinder skal kunne deltage i konkurrencen, mener Enhedslisten.

Nørrebro skal have en ny statue, der markerer indstiftelsen af kvindernes internationale kampdag i København. En konkurrence skal fastslå, hvordan statuen skal se ud. Men der er adgang forbudt for mænd i konkurrencen.

Står det til Enhedslisten skal skulpturkonkurrencen kun være for kvindelige kunstnere. Det fremgår af det forslag, partiet har stillet på torsdagens møde i kultur- og fritidsudvalget.

Hos De Konservative er man kritiske over for Enhedslisten forslag. Her mener man, at forslaget er udtryk for diskrimination.

Annonce

- Vi er imod at bruge offentlige midler til en offentlig konkurrence, hvor der ikke er lige adgang til alle ansøgere. Det mener vi ikke kan retfærdiggøres. Det er tydelig diskriminering mod det ene køn. vi mener ikke, at det er sådan man opvejer eller prøver at mindske en ulighed, siger Karina Bergmann (K), der er medlem af kultur og fritidsudvalget.

Enhedslistens forslag lægger op til, at statuen skal placeres på Nørrebros Runddel - i hjørnet mod metrostoppet.

Det står der i forslaget

Forslag om at igangsætte en skulpturkonkurrence for kvindelige kunstnere om en ny skulptur, der markerer indstiftelsen af kvindernes internationale kampdag i København i forbindelse med den 2. Internationale Kvindekonference afholdt i 1910 i Arbejdernes Forsamlingshus på Jagtvej 69. Statuen placeres på Nørrebros Runddel, i hjørnet mod metrostoppet.

Det er tre medlemmer af Enhedslisten, der har stillet forslaget. En af dem er Frederik W. Kronborg. Og han mener, at Karina Bergmann rammer forbi skiven med sin kritik.

Ville være mærkeligt, hvis mænd stod bag

- Vi ønsker en skulptur, der skal markere kvindernes kampdag. Det ville være mærkeligt, hvis mænd stod bag det, siger han og fortsætter:

-Vi synes generelt, når vi ser udsmykningen af København, så er det mænd, der står bag. Forslaget handler hverken om kvoter eller generelle regler. Det handler alene om en verdensbegivenhed som indstiftelsen af kvindernes internationale kampdag, selvfølgelig skal markeres ved at det er en kvinde, der står bag skulpturen, siger Frederik W. Kronborg.

Spørger man Hilda Rømer Christensen, lektor og leder af koordination for kønsforskning på Københavns Universitet, falder forslaget fra Enhedslisten på et tørt sted.

- Historikere har for nyligt peget på den store kønsmæssige ulighed i både gadenavne og statuer. Der er ca. 14 gange så mange gadenavne i københavn, som er opkaldt efter mænd. Og af de 101 navngivne statuer i København er der kun 5 af kvinder, 26 af dyr og hele 70 af mænd. Så der er noget at komme efter i forhold til kønsmæssig lighed her, siger hun og fortæller, at det offentlige rum skal afspejle samfundet:

- Når man færdes i bybilledet, er det vigtigt, at man ser ting, man kan spejle sig i. Og der er en skævhed i bybilledet. Personligt synes jeg, det er helt fint, at der bliver gjort op med det. Det vil være et gode for byen, at flere kan se sig selv i det, der er placeret i det offentlige rum.

Annonce

En flise er ikke nok

Det var oprindeligt SF, der 3. marts stillede forslaget om at få markeret stedet, hvor kvindernes internationale kampdag blev indstiftet. SF foreslog at gøre det med en fliseudsmykning.

Men det mener Enhedslisten ikke er tilstrækkeligt.

- Enhedslisten er ikke enige med SF om, at en flise er nok. Derimod mener Enhedslisten, at det er problematisk for byens udtryk, at vi i dag har flere statuer af dyr end af kvinder. Derfor foreslår vi med dette medlemsforslag, at der opsættes en statue i stedet, siger Frederik W. Kronborg.

Annonce
Annonce
Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Samfund

Omstridt plads i bedring: Det ulovlige marked skal ikke vokse igen

Nordvest

Vi har mistet en ægte københavnerdreng: Sidney Lee død kun 43 år gammel

Nordvest

Nu er der kun tre PCR-teststeder tilbage i København

boligjagt For abonnenter

Kender du de skjulte smutveje? Her er 3 måder, du kan få foden indenfor på lejemarkedet

Dalls analyse: ”Vikaren fra himlen” lukker og slukker for Kristendemokraterne

Nordvest

Donation på 35 millioner puster liv i historisk område i Nordvest: - Det er et enestående sted

Holger og konen sagde nej til unionen og gik fra hinanden - nu siger han ja til at forlade sit eget forbehold

Annonce