Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Kæledæggen Ørsted i problemer

Ørsted er verdensmester i at udvikle havvindmølleparker, men positionen er truet af store olieselskaber, der for enhver pris skal omfavne den grønne omstilling. Billedet viser vindmølleparken Horns Rev 2 i Nordsøen ud for Esbjerg. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Alle vil gerne gøre et godt indtryk, når man starter på et nyt arbejde. Derfor undrer det ikke, hvis Mads Nipper har en smule sved på panden efter de første fire måneder i spidsen for energikæmpen Ørsted.

Her handler det ikke om at finde kaffemaskinen eller huske navnene på de nærmeste kolleger. Nej, Mads Nipper har siden starten ved nytår set Ørsteds værdi på børsen falde med over 180 milliarder kroner.

Det svarer til fald på 30 procent, og dermed er Ørsted blandt de værst tænkelige investeringer i en tid, hvor massevis af store virksomheder jubler over et tiltagende opsving og udsigten til rekordresultater i 2020.

Annonce

Øv. Det er især ærgerligt for mange af de småinvestorer, der med stor ildhu har kastet sig ud på aktiemarkedet for at undslippe negative renter i banken. Mange har købt en Ørsted-aktie, også da kursen toppede i starten af januar.


Mange har lært, at aktiemarkedet er en barsk verden, hvor en global klimabevidsthed og medvind til den grønne omstilling ikke betyder, at grønne aktier kun kan stige, stige, stige.


Ørsted er nemlig blevet en rigtig folkeaktie, som både skulle levere et godt afkast og en god smag i munden. Da Dansk Aktionærforening sidste sommer spurgte sine medlemmer, var Ørsted den femtemest populære aktie.

Det gamle olie- og kulbaserede energiselskab, der pludselig sadlede om og blev verdens største udvikler af havvindmølleparker, er bare en god historie, som mange kan forstå. Bare ikke for aktiemarkedet, der lige nu har et anstrengt forhold til de grønne aktier - inklusive den anden store grønne danske folkeaktie Vestas.

Mens Vestas kan forklare sig ud af, at et tilbageslag i første kvartal nok skal blive indhentet, er skepsissen større omkring Ørsted. For har det succesfulde selskab, der på rekordtid blev markedsleder, den samme tiltrækningskraft i fremtiden, nu da selv den amerikanske præsident har omfavnet kampen mod klimaforandringer?

Lyt også til denne uges Erhvervsklubben, der blandt andet handler om Vestas:

 

Forleden fik nyhedsmediet Euroinvestor fingre i en analyse fra den schweiziske storbank Credit Suisse, der peger på, at Ørsteds succes ligger i fortiden. At konkurrencen om at lave havvindmølleprojekter bliver så stor, at priserne vil falde, og så er Ørsted-aktien alt for dyr.

Storbanken forventer, at aktien over de næste 12 måneder vil falde til blot 550 kroner pr. aktie. Det svarer til et yderligere fald på 37 procent, som vil ramme små og store aktionærer - og den danske stat, der er hovedaktionær.

Vestas er også ramt af hård konkurrence, men hvis selskabet gør sig umage med at udvikle de rigtige vindmøller, kan den danske virksomhed sagtens holde sig relevant.

Bekymringen er større for Ørsted, der på kort tid har fået nye konkurrenter som Shell, Equinor, BP og Total, som er gamle olieselskaber, der for enhver pris skal omstille sig til vedvarende energi. Der er allerede eksempler på udbud, hvor olieselskaber har budt langt over, hvad Ørsted nogensinde kan se en forretning i.

Mens der altid vil være brug for virksomheder, der har speciale i at udvikle og drive vindmølleparker, er det slet ingen selvfølge, at Ørsted kan beholde sin plads i verdenseliten. 

Skal man så følge advarslen fra Credit Suisse, sælge sine Ørsted-aktier og måske æde et tab?

Ikke nødvendigvis. Mange andre analytikere tror på, at Ørsted stadig har styrken til at vinde vigtige udbudsrunder om nye vindmølleparker, og at væksten i markedet i øvrigt er så stor, at der er rigeligt plads til de nye rivaler fra oliebranchen. Både Danske Bank og Sydbank anbefaler, at man køber Ørsted-aktier lige nu, fordi kursen ventes at stige igen.

Både Mads Nipper og tusindvis af aktionærer kan håbe på, at de har ret. Men mange har samtidig lært, at aktiemarkedet er en barsk verden, hvor en global klimabevidsthed og medvind til den grønne omstilling ikke betyder, at grønne aktier kun kan stige, stige, stige.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Sport

Christian Eriksen skal have indopereret en pacemaker

Nordvest

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksnyt

Rasmus var kreativ direktør: Nu vil han sælge softice på Frederiksborgvej

Byens Bedste LIV

Billetsalget til Danmarks største madfestival, Copenhagen Cooking, starter i dag

Sport

Fire nye dyt i bamsen: Danmark rev russerne midt over i vild spille-rus

Alarm 112

Tiltale: 60-årig stedfar forgreb sig på 15-årig pige ved at narre hende

Samfund

Denniz troede alt var godt: Nu er Fuglereden i fare igen

Sommerliv

Kommunen i kærkommen kovending: Åbner alligevel nogle af byens soppebade

112

Indbrud hos frisør: Det var ren masseødelæggelse

Det sker

Nordvest får nyt mødested: Plads til fodbold og fællesspisning

Alarm 112

19-årig mand sigtet for dødskørsel på Tagensvej: Han havde stoffer i blodet

112

Knivstikkeri i København: Mistænkt er anholdt

Erhverv

Sygeplejersker afviser overenskomst: Her rammer strejken

Annonce