Annonce
Tilskudsmidler

Brød stjerneadvokat reglerne? Kommune afviser at undersøge det - politiker undrer sig

Kultur- og fritidsforvaltningen er ikke gået nærmere ind i, at intern revision påpeger, at habilitetsreglerne ikke synes overholdt og at fonde med Foldschack i ledelsen handler med sig selv. Foto: Philip Davali/Scanpix 2020
Selvom 'Fonden De Åbne Rum', der har Knud Foldschack som bestyrelsesformand, udfører et vigtigt stykke socialt arbejde, forventer kultur- og fritidsudvalgets politikere, at reglerne skal overholdes. Men forvaltningen har ikke undersøgt fondens indkøb til en halv millioner kroner.

Ikke én eneste gang har Københavns Kommune undersøgt, om Knud Foldschack brød reglerne om inhabilitet, da en fond, han er bestyrelsesformand i, købte byggeopgaver for knap en halv million kroner i et byggefirma, hvor både Foldschack og et andet bestyrelsesmedlem også er en del af ledelsen.

Selvom købene er foretaget for skattekroner - og Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune er tilsynsmyndighed - mener kommunen nemlig ikke, det er deres ansvar at tjekke op på den slags.

- Det er en del af normalt bestyrelsesarbejde at håndtere spørgsmål om habilitet, og det forventes, at de er i stand til dette, skriver Solvejg Schultz-Jakobsen, pressechef og kontorchef i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Annonce

Flere eksperter har ellers påpeget, at aftalen på 474.000 kroner mellem 'Fonden De Åbne Rum' og byggefirmaet Logik & Co. kan være en klar overskridelse af reglerne for inhabilitet.

Handler med sig selv

Udover at fonden ikke indhentede tre tilbud og dermed brød deres driftsaftale med Københavns Kommune, sidder de to bestyrelsesmedlemmerne i 'Fonden De Åbne Rum' – Knud Foldschack og Balder Johansen – også i bestyrelsen i Logik & Co.

Derudover er Balder Johansen daglig leder af Logik & Co. Dermed handlede to af de centrale aktører i 'Fonden De Åbne Rum' de facto med sig selv.

Hverken Knud Foldschack eller Balder Johansen har trods flere henvendelser ønsket at svare på, om de gik uden for døren, da aftalen blev indgået, som reglerne foreskriver - eller om de var med til at beslutte, at deres "eget" firma skulle have skattekronerne.

- Personsammenfaldet øger risikoen for interessekonflikt, og at uvedkommende hensyn kan have påvirket økonomiske transaktioner mellem fondene og byggefirmaet, skriver Københavns Kommunes interne revision om sagen.

Forvaltningen har en tilsynspligt. Det har vi sagt, at de skal leve op til.

Jonas Bjørn (S), medlem af Kultur- og Fritidsudvalget

Men trods den kritik afviser Københavns Kommune altså at undersøge, om reglerne er blevet overholdt. I stedet mener de, at det er fondens revisors ansvar - og så længe revisor ikke har nogle anmærkninger, ser de ikke nogen anledning til at stille yderligere spørgsmål.

- Modtagere af tilskud skriver under på en aftale og skal overholde dennes betingelser. Det påhviler såvel tilskudsmodtager som dennes revisor at kontrollere, at beretninger og regnskaber er udtryk for de faktiske forhold, skriver Solvejg Schultz-Jakobsen som begrundelse for, at kommunen ikke har foretaget yderligere kontrol.

KøbenhavnLIV har forsøgt at få en kommentar fra fondens revisor. Men han meddeler, at han ikke har nogen kommentarer. I stedet henviser han til svaret fra bestyrelsen i 'Fonden De Åbne Rum'.

Annonce

Ekspert: Kommunen skal handle

Peter Breum, advokat med speciale i fondsret, afviser dog Københavns Kommunes forklaring. Som tilsynsmyndighed er det deres forpligtelse at undersøge, om lovgivningen bliver overholdt, forklarer han.

- Kommunen skal gøre noget. Det er ikke nok at sige, at når revisoren ikke har nogle anmærkninger, så er alt fint. Hele processen for, hvordan man er nået frem til, at det netop er Logik & Co., man skal indgå aftalen med, skal også afdækkes, siger han, og uddyber:

- Det kan godt være, at det viser sig, at alt er gået rigtigt til, men som tilsynsmyndighed skal man undersøge det, så man er sikker i sin sag. Man kan ikke bare nøjes med at sige, at fordi det, revisor har undersøgt, er i orden, så er det, vi egentlig burde undersøge, nok også i orden, siger han.

Annonce

Fralægger sig ansvaret

De Konservatives medlem af Kultur- og Fritidsudvalget, der uddeler støttekronerne til Fonden De Åbne Rum, Karina Bergman, er også overrasket over, at forvaltningen ikke er gået nærmere ind i sagen.

- Det kommer meget bag på mig. Det skal forestille at være kompetente mennesker, der sidder i forvaltningen. Folk, der er inde i reglerne for, hvordan sådan noget her skal foregå. Så der kan jeg ikke forstå, at man ikke har fulgt op – eller at man ikke har nogle klarere retningslinjer for, hvordan man fører tilsyn, siger hun og peger samtidig på, at man ikke kan skyde ansvaret over på revisor.

- Det er en ansvarsfralæggelse fra kommunen og fra forvaltningen, siger hun.

Socialdemokraternes politiske ordfører og medlem af Kultur- og Fritidsforvaltningen, Jonas Bjørn Jensen, siger, at han har en forventning om, at alle regler bliver overholdt.

- Forvaltningen har en tilsynspligt. Det har vi sagt, at de skal leve op til. Som politiker har jeg derfor en forventning om, at de gør det, de skal – og har fokus på de problemer, der kan opstå i sager som den her. Hvis forvaltningen bliver gjort opmærksom på noget, der ikke er, som det skal være, har jeg en klar forventning om, at de går ind og bringer orden i det, siger han og understreger, at han fra forvaltningen ikke 'har fået forelagt den konkrete sag'.

Annonce

S: Regler er regler

Knud Foldschack har selv forklaret, at 'bestyrelsen på ingen måde er af den opfattelse, at der har været tale om inhabilitet'.

Det skyldes, at fonden ved at hyre Logik & Co. 'opfylder fondenes formål', som er at 'styrke tryghed, bæredygtighed og social ansvarlighed', skriver Knud Foldschack.

Den forklaring har professor ved Københavns Universitet, Rasmus Kristian Feldthusen, dog afvist.

- Hvilket formål en fond måtte følge, er irrelevant i forhold til de overordnede spilleregler, siger han.

Jonas Bjørn Jensen understreger også, at regler er regler.

- Uanset om man gør noget godt eller ej, skal man leve op til reglerne. Men vi skal bare også have den åbenhed, at der kan ske fejl, og hvis det sker, må man rette dem og komme videre. Vi er en stor kommune. Der er mange ting, mange sager – og meget der er kompliceret. Tingene skal foregå efter reglerne, og hvis ikke de gør det, skal det bringes i orden, siger han.

Annonce

R: Ansvaret er borgmesterens

De Konservatives Karina Bergman mener, at Københavns Kommune skulle have reageret, allerede da 'Fonden De Åbne Rum' i 2019 åbnede for, at man ville lægge fonden sammen med 'Fonden Jagtvej 69' og 'Ragnhildgadefonden'.

- Alarmklokkerne burde have ringet, da de begyndte at søge om at lægge flere fonde sammen. Det gør man kun, hvis man kan opnå nogle fordele. Så idet de begyndte på den proces, mener jeg, at forvaltningen burde være mere opmærksom på, om ikke de skulle gå dem efter i sømmene, siger hun.

Det Radikale Venstres medlem af kultur- og fritidsudvalget, Christopher Røhl, peger på, det i sidste ende er borgmesterens ansvar at tilsikre, at driftsaftalen bliver overholdt.

- Når det kommer til driftsdelen, ligger det jo hos den ansvarlige borgmester for området, og der må vælgerne jo afgøre, om de mener, den pågældende borgmester forvalter sit område på forsvarlig vis, siger han.

KøbenhavnLIV har siden torsdag i sidste uge forsøgt at få et interview om sagen med Franciska Rosenkilde (Alternativet), kultur og fritidsborgmester. Vi havde en interviewaftale tirsdag 5. oktober. Men via sin pressekonsulent har hun i sidste øjeblik oplyst, at 'borgmesteren er nødt til at flytte interviewet for at få kalenderen til at gå op'.

I stedet har hun tid 8. oktober.

Annonce
efterlysning

Efterlyst kvinde fundet - politiet afblæser efterlysning

Nordvest For abonnenter

København NV: Vibevej 28 solgt for 2.215.000 kroner

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksnyt

Autentisk kogekunst rammer Borups Allé: Nu skal dine smagsløg på en rejse

Coronasmitte

Stejl smittekurve rammer daginstitutioner: - Der bliver trukket hårde veksler på vores raske personale

Portræt

Pelle blev afhængig af heroin som 25-årig og bor nu i en lillebitte lejlighed i Nordvest: Drømmer om at køre sydpå

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Byggeri

Stort byggeprojekt nedlægger 62 parkeringspladser: - Det bliver et trafikalt kaos

Efterlysning

Tamara på 3 år har mistet sin sjæleven: Har du set King?

Nordvest For abonnenter

København NV: Nattergalevej 74 solgt for 646.000 kroner

23-årige Lotte skal forsvare, at hun bliver boende i provinsen: - Folk har nærmest ondt af mig, fordi jeg ikke bor i byen

Annonce